Eftersom jag skriver om mig själv som säsongare är det ju inte mer än rätt att jag beskriver fjällstationen från dess ”baksida”. Eller kanske mer positivt ”Från dess inre regioner”.

Vi har två huvudsäsonger per år, sommar och vinter, till vintersäsongen kommer en period på två veckor från den 27 december till Tretton helgen.

Fjällstationen består av 5 avdelningar kan man säga.

  1. Receptionen, i folkmun Repan.
  2. Fastighet, vaktmästeri (våra änglar).
  3. Sport.
  4. Kök. Och sist men inte minst
  5. Rullande (städ, matsal och disk + lite till över allt).

Idag är vi närmare 40 som jobbar här vintertid, framför allt under de så kallade högsäsongs veckorna, sportlov och påsk. Sommartid är vi något färre, då vi inte har de vinterrelaterade arbetsuppgifterna, så som skidlift, snöröjning, och barnaktiviteter. Utöver de nästan 40, fick ihop 36 när jag räknade på fingrarna, så har vi en mängd praktikanter. Dessa kommer från utbildningar runt om i landet, men framförallt har vi ett nära sammarbete med Älvdalens Utildningscenter, och deras KY-utbildning (KY=Kvalifiserade Yrkesutbildning), Man ska nog säga att det inte bara är praktikanter vi får därifrån, utan det är en bra rekryteringsgrund. Idag har vi inte mindre än 5 anställda som vi fått via den utbildningen. Det har varit många genom åren.

Mitt jobb är en helt ny tjänst på fjällstationen, Våffeltant. Det är i alla fall mitt namn på tjänsten, precis som jag kallade min tidigare tjänst för Frukostkärring. Lite humor måste man ha.  Jag börjar klockan 9, kollar över vad som behöver laddas inför dagen, och gör ”Dagens Paj”. Bakar när det behövs, vilket är rätt ofta. Det blir ”Kamelrumpor”, Cookies och diverse andra bakverk. Det är bra att Emma, som jag delar tjänsten med, är bra på det jag inte är så bra på. Klockan 12 öppnar Café Idyllen, hm det ska visst skrivas ”iDyllen” nu mera, och med det så startar förhoppningsvis gästinströmningen. Ja det är rätt lugnt fram till 13 i alla fall. Jag gräddar våfflor, gör smörgåsar, fixar varm choklad och servar med allt det servisen behöver. När vi inte har något att göra så gör man vad man kan komma på… Hjälper till lite här och var. Sedan stänger caféet klockan 16. Och efter det så är det bara att städa och ”stänga” sin station. Och inte glömma att ladda vad man kan till morgondagen.

Ja så rullar det på, dag ut och dag in. Hm, det låter skittråkigt… Men det är det inte! Har man bara gäster får man en massa positiv stress, sådan som bara gör en taggad och laddad för mer. Det är så enkelt! Det tar ca två minuter att grädda en våffla. Sedan behöver den ”vila” en minut, så är det bara, det kan man inte skynda på. Under tiden våfflan ligger i laggen så fixar man skålen med grädde & sylt och laddar brickan med annat som beställts. Så, pling på klockan och nästa beställning!

Förr i tiden var det Sjöstugan som stod för våfflorna i området. Idag kan man få våfflor lite här och var, men våra spioner hävdar med bestämdhet att våra Kravmärkta är BÄST. Inte bara för att de är Kravmärkta och gjorda på Saltå-Kvarn mjöl utan för att de helt enkelt är godast. Med bästa tillbehören och övrig fika håller de en klass ljusår från de andras. Ja, jag vet! Elisabet på Sjöstugan, våffeldrottningen, tycker inte att våra duger något till. Men Elisabet… Du har faktiskt abdikerat din våffeltron så nu slåss nya uppkomlingar om tronen…

Men vi jobbar inte bara, ibland är vi faktiskt ute i snön också.

Björn och Anders på fjälltur i Norge

Björn och Anders på fjälltur i Norge

Det här är våra två färdledare, Björn Jonsson och Anders Dahlin (en duktig naturfotograf). Svansen som sticker upp tillhör Björns hund Recco.

Festar gör vi ibland också, men just nu så måste jag nog fundera lite på vilka bilder som kan publiceras och vilka som ska censureras.

Ja den här sidan är inte klar än, men klockan är mycket och något roligt måste jag spara till en annan dag… 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s