När jag hittat ett bra recept på Sockerkaka, kan jag bara inte låta bli att experimentera med  smaksättningar i det oändliga. Fast det känns oftast som att allt redan är gjort när man googlar runt efter idéer för nya smaker.

Så dagens experiment blev som rubriken antyder, smaksatt med bär och choklad.

20160518_180103

 

 

Recept sockerkaksgrund

3 ägg

3 dl strösocker

50 gram smör

1,5 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Smaksättning

50 gram 70 % choklad

ca 1,5 dl vardera av frysta hallon och jordgubbar, eller andra goda bär (tog små rara saker odlade i mammas trädgårdsland, inte de där abnorma sakerna man kan köpa). 

2 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175° C och smöra och bröa en springform. Fördela de ännu frysta bären över botten av formen. Smält chokladen på det sätt som passar dig bäst, mikrovågsugn eller vattenbad. Vispa ägg och strösocker ordentligt så det blir vitt, koka samtidigt upp mjölken med smöret, så det senare smälter. Låt svalna medan du siktar i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd runt försiktigt så allt blandar sig. Rör till sist i mjölk- och smörblandningen. Fördela ca 2/3 delar av smeten över bären. Rör i chokladen i den resterande smeten och fördela över den redan ihällda smeten. Den kommer inte täcka hela kakan, vilket inte gör något. Ta en kniv och dra runt några varv, men var nog med att inte peta omkring bären i botten.

Grädda ca 40 minuter, testa med en provsticka att kakan är klar.

Den blir lite fuktig i botten på grund av de frysta bären, men torkar upp om man vänder upp kakan medan den fortfarande är lite varm. Ett alternativ vore att lägga bären i den naturella smeten och trycka ner dem något, svårare att få till chokladsmeten, men som syns på bilden blev det mest en stor ”klump” i mitten. Dessutom var den inne lite för länge, eftersom jag fastnade ute i trädgården. Smaken däremot var det inget fel på…

 

Annonser