Satt och läste ett underbart kåseri av Jacke Sjödin i UNT härom dagen. Han efterfrågade bäst före-datum på datorer. Skulle ju vara bra mycket enklare att välja rätt då. För en sak är säker, man ska ju inte tro att en dator är något man kan ha i flera decennier, om ens flera år. För den är redan ”gammal” innan man hunnit packa upp den ur emballaget.

Min trogna stationära sak, börjar närma sig 5 år nu, den tuggar på och fungerar som den ska, dock en HHD krasch, men det var naturligt vis Windows fel. För där är just problemet. En sak är hårvaran och en annan mjukvaran. Och hur man än försöker få rätsida på vad som är bäst så tvistar de lärde så att säga.

Ok, nu kör jag Vista på min bärbara kluns, hittade ett underbart ord i mitt sökande efter kunskap. ”släpbar” det är datorer över 2 kg. Nå ja, det är ju som det är med Vista, tillhör ju inte den kategori som helt och hållet sågar operativsystemet, mer än att det är Microsoft, och det säger allt. Men rätt trött är jag på operativsystemet alltid.

Sedan kommer jag till hårdvaran, en Dell Inspiron 1501, var väl ingen värsting ens när jag köpte den för 3,5 år sedan, men fullt acceptabel. Fast någon vidare batteritid har den inte längre. Har nu lärt mig att Dell tyvärr är lite kända för att ha rätt usla batterier på sina burkar. Dock sitter det ett 6-cells batteri i datorn och det var i lite värsting då det begav sig.

Nu hägrar ju LED-skärmen som bara den ökar drifts tiden på datorn avsevärt, och det faktum att Windows 7, vad jag förstår kommer med en hel del energibesparande funktioner i sig.

Ok, nu till mitt verkliga dilemma. Ju mer jag försöker förstå vilken apparat som är bäst, ju mer förvirrad blir jag. Så här långt har jag fått höra, dock av en mycket begränsad källa, att det ska vara Dell och inget annat. Men så var det det där med batterierna. Det jag nu har läst mig till på diverse forum, är att märket inte har så stor betydelse för annat än utseende, utan det som avgör om datorn är bra eller dålig, är vad som sitter under skalet. Som på bilar verkar det som, men inte fanken bryr jag mig om varken Ferrari eller Lamborghini.

Jag vill bara ha en lätt, smidig och energisnål burk för dokument, surf och musik/film uppspelning. Ok nu blev träsket ännu mer svår navigerat. Oändliga märken, för att inte tala om att det verkar som varje märke har så många modeller att man börjar sucka redan där, men varje modell kommer med olika varianter på processorer, grafikkort, och allt annat som jag bara inte förstår.

Jag önskar mig ett ”dator orakel” som snabbt och enkelt ger obestridligt sanna svar på vilken processor är bäst och vilka andra grunkamonker man egentligen ska ha i datorn för att få ut så mycket som möjligt. Jag blir bara förvirrad och trött, för när allt kommer till kritan så är det ju plånboken som bestämmer, och då blir allt mycket svårare. För är den där datorn på erbjudande det som ”jag vill ha”, eller är det rena skräpet som jag kommer ångra om ett halvår?

Hur i hela friden ska man verkligen kunna veta, när det ju inte finns något ”Bäst före datum” på grejerna…?

Ps: Om nu ett ”dator orakel” råkar läsa det här så lämna en kommentar, vilken processor är bäst och vilka andra grunkamonker är viktigast och bäst? det är frågorna som jag behöver ha besvarade

Annonser