Har kokat marmelad hela dagen idag. Fyra sorter blev det till slut. Tre med björnbär och en med kivi. Började med Björnbärsmarmelad, den första med citron och lime.

 • 1,3 kg björnbär
 • 240 g socker
 • 725 g syltsocker
 • Rivet skal från 4 citroner (rivet skal från 6 lime)
 • 1,5 vaniljstång

Två kastruller med björnbär redo att kokas till marmelad

Blandade allt i en kastrull (ok var sin då) och kokade upp. Under tiden den stod och kokade ganska ordentligt mosade jag bären mot kanten. Samtidigt skummad jag av ”soppan”, har lärt mig att det blir grumligt om man inte gör det. Efter ett tag drog jag ner temperaturen något så det inte storm kokade. Efter ungefär 20 minuter började det bildas en hinna på ytan när jag inte rörde runt det hela. Och jag såg att bubblorna höll ihop lite gran. Så det var dags för marmeladprov. Satte en liten tallrik i frysen någon minut, sedan hällde jag en sked marmelad på den väntade till dess marmeladen verkade kall och så drog jag fingret igen. När jag läst om det så ska marmeladen inte flyta ihop, men det gör den något, men det ska riktigt långsamt. Ja så var det bra att hälla på burkar. Ett tips för den som tycker det verkar lite väl slabbigt att stå och sleva upp marmeladen och där med drar sig för att koka, så häll upp marmeladen i en plastkaraff för att hälla upp marmeladen på burkarna, mycket enklare än en slev. Receptet ger ungefär 6 st mindre (500 g) glasburkar.

Nästa sats marmelad blev en med Björnbär, apelsin och choklad.

 • 1 kg björnbär
 • 3 apelsiner skal och juice
 • 2 dl vatten
 • 1 kg socker
 • 200 g mörk blockchoklad
 • 1 dl flytande pektin (Certo)

Skalade apelsinerna med en potatisskalare, och så strimlade jag skalen och hackade ner strimlorna. Det ska vara mycket små bitar. Hackade chokladen i medelstora bitar.

Anorlunda ingrediens i Marmelad, choklad

Sedan kokade jag björnbären och apelsinskalet med vattnet i 20 minuter. Hällde i juicen och sockret, kokade upp allt igen under någon minut så att sockret smält ordentligt. Tillsatte chokladen och pektinet. Rörde en stund till dess marmeladen börjat svalna av. Gjorde åter igen marmeladprovet för att se att marmeladen skulle stelna ordentligt.

Så långt gick allt som planenligt. Hade köpt kivis till bra pris igår, och tänkt ha dem i marmeladen med citron. Men eftersom jag bara använt skalen av både lime och citron, så kom jag på att jag skulle göra en fjärde marmelad, kivi och citrus.

 • 750 g blandat lime, citron och kivi (6 kivis, 4 citroner, 6 lime)
 • 750 g syltsocker
 • 2 dl vatten

Fileade citronen och limen och skar ner klyftorna i bitar. Skar ner kivin i små bitar. Sedan var det bara att koka allt i ungefär 20 minuter. Enklare än så kan det inte bli.

Totalt 10 kg marmelad med onsdagens laddning hjortronmarmelad

Totalt 10 kg marmelad med onsdagens laddning hjortronmarmelad

Medan jag stod där och röjde upp i köket efter en hel dags kokande, så började jag fundera på hur lönsamt det egentligen är att koka själv. Räknade samman och landade på 9 kronor burken, trots dyra ingredienser som färsk vaniljstång, och mörk choklad. Nu var det ju extrapris på citrusfrukter och kivi så det gjorde ju sitt till det låga priset. Så visst om man bortser från tiden man ägnar så lönar det sig. Det är ju inte bara att det går en dag åt att koka marmeladen utan det går ju tid åt till att plocka bären. Men både det och kokningen kan ju ses som en ganska trevligt tillbringad stund. Om inte så blir resultatet GOTT.

Ps. Glöm inte att skölja av vaniljstången och torka, för att lägga i socker. Ännu mer godis för slantarna

Annonser