Höst betyder jakt för far min, och tilldelningen har varit bra genom åren. Detta har resulterat i en ganska full frysbox. trots att föräldrarna inte köper något kött över huvudtaget. Bortsett från en och annan korv då och då.

Vetskapen om att det rätt var det är ramlar in en fjärdedels älgkalv, får panikkänslorna att komma. För frysen är till bristningsgräns fylld redan. Gjorde en inventering efter att vi lagt i nästan 28 kg fin styckat och malet älgkött härom veckan. Resultatet blev att jag nu inte fick igen locket.

Pappa putsar älgköttet, jag packeterar och "vackar". drygt 18 kg älgfärs blev det o 9 kg stek och grytbitar

Pappa putsar älgköttet, jag packeterar och "vackar". drygt 18 kg älgfärs blev det o 9 kg stek och grytbitar

Enda sättet för att få till detta var att ta ur de fyra glasslådorna med frusna bär för att göra slag i saken och koka sylt på dem. Sagt och gjort, närmare 1,5 kilo hjortron och 4,5 kilo björnbär skulle förvandlas till delikata smörgåspålägg.

Redan vid frukost började jag söka efter inspiration till Björnbärsmarmelad. Hittade några recept att prova. Men det krävde inköp av både lime, citroner och apelsiner. För att inte tala om socker i mängder. Tänkte gå över till närbutiken och inhandla vad som behövdes. Men hittade ett reklamblad om billiga citrusfrukter på COOP, ha, imorgon är det torsdag, och handlings dag tänkte jag och avskrev björnbärsmarmeladen till morgondagen. Däremot hjortronen var det ingen anledning att skjuta på. Så det var bara att göra en räd i matkällaren efter bra burkar. Hade tänkt mig sylt först, men tänkte om och gjorde ett försök till marmelad. Får se hur det blir, ännu är den för varm för att man ska kunna avgöra resultatet.

Marmeladkok

Så här gjorde jag:

  • 1 kg hjortron (frysta)
  • 1kg socker
  • 100 ml Certo (pektin)
  • 1 1/2 tsk Äkta vaniljsocker (Vanila)
  • 1 1/2 tsk citronsyra

Kokade upp bären under omrörning i ca 5 minuter. Tillsatte socker och vaniljsocker och kokade upp ordentligt någon minut. Tillsatte Certo och citronsyra och rörde ordentligt till dess jag såg att den höll en jämn konsistens. Sedan var det bara att fylla i burkarna som jag diskat ordentligt och satt i ugnen på ca 100 grader i ungefär fem tio minuter. Detta både steriliserar dem och värmer upp dem så att de inte spricker när man häller i den varma marmeladen.

Hjortronmarmelad

Så är det bara att vänta på att den ska stelna, gott på rostat bröd, eller en trevlig ”gå-bort-present”.

På fredag får det lov att bli kokning av björnbärsmarmelad…

Annonser