Ett av projekten som jag hade inplanerat hos mina föräldrar var att tapetsera om och lägga nytt golv i deras sovrum. Deras hus kunde ju nästan användas som visningshus för hur ett modernt hus var inrett på 70-talet. Ja inte hyoermodernt förstås men sådär ”härligt” komunalgrått som det skulle vara om man valde den mer avskalade stilen. Men visst orange heltäckningsmatta till mossgröna vävtapeter var det i övre hallen. Detta renoverades bort för ett antal år sedan, precis som heltäckningsmattan i den klassiska ”gille-stugan”. Men en heltäckningsmatta var kvar, i föräldrarnas sovrum. Mamma har önskat sig ett ekgolv i många år, och i fjol passade vi barn på att ge dem just det i present för att fira deras 40-åriga bröllopsdag. Sedan dess har det legat under sängen i väntan på allt möjligt, bland annat att föräldrarna skulle enas om vilka tapeter som skulle upp på väggarna.

Ibland behöver man agera drivkraft och tvinga igenom beslut, och så blev det. Jobbigt för päronen kanske. Eftersom jag anlände lagom till älgjakten så beslutade jag och pappa att jag skulle börja ”riva” rummet söndagen den 18 oktober. Och jag gjorde upp en mycket effektiv arbetsplan. Men redan på söndagskvällen började den svikta. Att flytta ut möbler var ju inga problem bortsett från den stora tunga byrån som mamma ärvt av mormor. Den skulle pappa hjälpa mig med när han kom hem från älgjakten. Mitt största bekymmer första dagen var den att när jag skrapade tapetskarvarna så rasade tapeten i stora sjok bitvis. Hur gör man då?

Efter mycket sökande och funderade kom jag fram till att det inte skulle behövas så mycket mer jobb än att slipa ner alla skarvar på kvarvarande tapetbitar, och sedan vitmåla de mörkare ytorna. För väggarna består ju av centimeter-tjock masonit. Det var väl det man använde på 70-talet. Och tur var väl att det bara var ett lager tapet, annars hade det nog krävt bredspackling.

Den gamla byrån väger ett ton

Den gamla byrån väger ett ton

Hebbe undrade vad i hela världen jag sysslade med där inne

Hebbe undrade vad i hela världen jag sysslade med där inne

När pappa väl kom hem runt halv sju-tiden om söndagskvällen hjälpte han till att lyfta ut byrån och den gamla mattan.

En massa skrapande...

En massa skrapande...

Här börjar tapeten lossna

Här börjar tapeten lossna

Och så tog vi tag i att slipa väggarna, oj vad det dammade, och vi som lyft av dörren. Snacka om att hela huset blev pudrat. Garderobsdörrarna blev också avslipade, för dem skulle pappa sprutmåla. Det ”dammade” ännu mer… Men det blev hyfsat. Sent blev det innan vi packade ihop för kvällen.

Måndag… Bara att börja med att ”städa” bort allt damm innan vi kunde börja måla tak, och väggarna. Pappa tittade på möjligheten flytta strömbrytaren som satt allt för nära dörrkarmen och skulle hamna delvis under det nya dörrfodret. Det var ingen lätt historia visade det sig. För just där vi ville ha strömbrytaren var det en regel. Så vi lämnade den biten till ett senare beslut lite dumt nog skulle vi erfara.Vi gick raka vägen på att måla garderobsdörrarna igen, och taklisterna som vi efter lite velande beslutade att ta ner och måla i samma nyans som garderobsdörrarna. Ja så var det lite detaljer som element som skulle målas också. När vi framemot kvällningen fått tapeterna på väggarna kändes det riktigt bra, för vi höll tidsplanen ganska bra och om allt gick som det skulle kunde päronen sova i sin egna säng i det nyrenoverade sovrummet nästa natt.

Nytapetserat

Nytapetserat

Bra med garderober, man kan ställa undan verktygen. Stommarna blev målade i en rosa-aprikos färg

Bra med garderober, man kan ställa undan verktygen. Stommarna blev målade i en rosa-aprikos färg

Tisdag… Det var nu allt strulade till sig. Insåg att pappa aldrig ensam skulle kunna köpa golvsocklar och dörrfoder. Så i princip var det enda vi hann med att sätta upp taklisterna igen och lägga golvet.Men så blir det ibland.

Pappa spikar taklist

Pappa spikar taklist

Däremot ska sägas att golvet lades på ungefär två timmar. Det var lekande lätt, inte ett clickgolv, utan det stod Rollock på det. Allt man gjorde var att passa in den ena brädan i den andra och trycka till så låg den där på plats. Man behövde med andra ord inga kunskaper om golvläggning och jag hade enkelt kunnat lägga det på egen hand, men allt blir roligare när man är två. Lite missar gjorde vi naturligtvis, men det upptäckte vi först senare. Ganska nöjda trots att min tidsplan spruckit rejält avslutade vi för kvällen.

Det nya golvet, det är svårt att mäta rätt i änden

Det nya golvet, det är svårt att mäta rätt i änden

Och såga rakt

Och såga rakt

Framme vid golvets svåraste bit, rören till elementet

Framme vid golvets svåraste bit, rören till elementet

Mäta och tänka nogtant...

Mäta och tänka nogrant...

... om man kryper närmare blir det kanske lättare...

... om man kryper närmare blir det kanske lättare...

Och så se att det blir rätt när man väl ska såga

Och så se att det blir rätt när man väl ska såga

Onsdag… Städade upp igen efter golvläggning, for sedan med pappa för att inhandla vad som saknades. en ordentlig lista med allt var skriven på förmiddagen in i minsta detalj. Hos en glasmästare lyckades vi få ett bra pris på en bit pelxiglas, fast dyrt var det ändå. Den skulle vi ha att skydda tapeten där pappas hund sover. Sedan var det sockel och foder hos Beijers Allt som allt tog det nog 4 timmar, och den mesta av tiden gick åt till att söka efter de perfekta längderna av foder och socklar.

Hemma igen upptäckte vi att allt blev fel med strömbrytaren. Nu återstod ett par alternativ, antingen som pappa ville att riva ner en tapetvåd och borra upp nya hål för strömbrytaren, ta upp mer hål för att kunna föra sladden genom regeln och så var det det där urtaget vi ville sätta dit vid golvet. Eller som jag ville, en provisorisk lösning till dess vi kunnat konferera mer med lillebror elektrikern. Pappa höll benhårt på sitt alternativ och jag på mitt. Vi lämnade den striden till lite senare och satte foder runt fönstret till att börja med. Några golvsocklar blev det också. Men kvällen blev sen även denna dag, så vi bröt när jag mätte fel på en av socklarna.

Torsdag… Mamma och jag for och storhandlade eftersom det var just torsdag. Vi köpte en metall-list för tröskeln, och mat för två veckor. Vill ju inte behöva åka och handla när storasyster Malin med familj kommer på besök. Efter fika kom jag igång med att såga till de sista bitarna golvsockel. Pappa dök upp och först fixade vi till den där trilskande strömbrytaren, det blev mitt alternativ, att underifrån ta ur för strömbrytaren i dörrfodret. Och att skruva istället för att spika som vi gjort med övriga bitar, så att det är enkelt att ta ner biten när vi hittat den bästa lösningen. Den sista golvsockeln och sedan var det Plexiglaset som skulle på plats. Nu var vi mer eller mindre klara.

Plexiglaset på plats

Plexiglaset på plats

Fredag… Väntade ju besök av Datorteknikern Bosse igen, så jag började städa. Vi hade en sak kvar att snickra till, den nya sängen var i lägsta laget, så det skulle sättas dit brädor som skulle höja upp ribbotten. Garderober torkades ur och fönster putsades. Och när pappa dök upp framemot lunchtid så skruvade vi dit brädlapparna i sängen. ”Bosse” dök upp lite senare och fixade datorn. Varpå pappa och jag började bära in möblerna. Framför allt de tunga. Vad som ännu återstår är en hel del kläder, framför allt pappas eftersom han åkte bort över helgen.

Snyggt blev det i alla fall.

Sängen bäddad och klar för sömn

Sängen bäddad och klar för sömn

Tunga byrån tillbaka i sitt hörn.

Tunga byrån tillbaka i sitt hörn.

Det enda som ska göras nu är en golvsockel bakom elementet och att få övergångarna vid trösklarna på plats. Inget kan ju bli helt klart på en gång hos familjen Petersson…

Annonser