En dags uppehåll inspirerade till att försöka slutföra projektet. Nog hade det kommit regn alltid, för jorden var tung och lerig. Med andra ord var det rätt jobbigt att gräva och kratta marken jämn. Men efter en hel del slit lyckades jag ändå få ytan hyfsad. Det svåra med att lägga skifferplattor är att de har olika tjocklek och framför allt varje platta är ojämn i sig själv. Med andra ord det var inte så noga.

Hade lite kvar att gräva upp när det gällde gräs och framför allt björnbärsplantan. För att komma åt ordentligt så bestämde jag mig för att rensa upp en bit bakom spaljén. Det var en hel del bråte där, bland annat en tom gammal sopsäck. Tror jag hade den om en säck jord som hade gått sönder för inte så länge sedan. Men den så kallade Pergolan har varit lite av en skamfläck ett bra tag, eftersom det har blivit enkelt att bara dumpa grejerna där ”så länge”. När jag lyfter på säcken märker jag först ingenting, men när jag är på väg att ta spaden och skyffla bort den jord som ligger på stenarna där börjar jorden plötsligt att röra på sig. En padda hade tagit sin tillflykt under sopsäcken. Mörkt och fuktigt, precis som paddor vill ha det. Och ni som känner mig väl förstår att det undslapp mig en del ljud. Ja det blev bara ett pip, faktiskt, kunde ha låtit bra mycket mer. Så vad gör man kan ju inte ta spaden och börja gräva nu, måste ju se till att paddan tar och rör sig därifrån. Det ville den inte. Petade ut den på plattorna, men den hade ingen lust att ge sig iväg, utan vände helt om och kravlade mot markduken som låg där. Det gick ju inte för sig. Det var bara att söka rätt på något att flytta paddan med. Ett par plastburkar fick duga. Med lite övertalning fick jag paddan att hoppa i den ena burken och använde den andra som lock, för att hindra paddan att hoppa ur på vägen. Sedan var det bara att bära bort honom till ett skuggigt ställe och släppa honom fri.

20090603010
Men Herr Padda här kan ni inte sova, hoppa iväg med er!

Att placera ut markduk när det blåser är ju inget jag rekommenderar, men ibland har man inget val. Det blev lite av ett lapptäcke eftersom jag hade en del skarvar jag var tvungen att använda för att täcka hela ytan. In under överta lagret av muren så den låstes fast ordentligt och inget ogräs tittar upp mellan murstenen. Ett antal skottkärror med sättsand, och sedan var det så äntligen dags att lägga det stora tunga pusslet av skifferstenar. Inte var det lätt, och min rekommendation till den som vill ha en yta lagd med skiffer, beställ färdig. Det är nämligen så att man kan beställa skiffer till en yta som man anger. Dessa bitar huggs till och numreras och så blir det ungefär som Ikea, följ instruktionen. Nu hade vi ju en massa skiffer över sedan vi gjort om i trädgården tidigare. Och det var den jag ville använda. Resultatet kunde blivit bättre. Men det kräver kunskaper och tålamod som jag inte har.

När pusslet väl var lagt, var det bara att ösa på sand och sopa runt för att fylla alla springorna. Varpå jag vattnade rikligt, inte i tron att plattorna skulle växa, utan för att få sanden att sätta sig. Sedan var det bara att hämta mer sand och sopa runt. Eftersom det var ganska blöt sand var det rätt tungt, så jag bestämde mig för att ta en paus för fika och låta solen och vinden torka upp sanden något.

20090603012

Dags för fika-paus

Lite mer sopande och så var jag rätt nöjd trots ojämnheter, men det hör som till, och med tiden kommer plattorna att sätta sig. Det är väl bara att gå över med mer sand i höst för att täppa igen där det sjunkigt undan.

20090603014

Med krukor på plats så ser det inte så pjåkigt ut

20090603023

Vackert värre

20090530003

Före….

20090603017… Efter

Visst det är lite små saker som sak göras,  mer grovt grus läggas runt plattorna. I övrigt så handlar det om hur vi ska göra med den bortersta biten av dagens plattläggning. Mamma och jag stod och funderade på om man kunde använda den vikvägg i vide vi redan har, för att dölja lite upplag av säckar med täckbark, jord m.m. Sedan vill man ju kunna ha en del andra saker som är fula att titta på. Tanken var att köpa något likande blommlådor och plantera luktärter som kan klättra på vikväggen. Både vacker att se på och doftande. Men det återstår att se om jag hinner fixa det. Måste ju få tanken att rota sig hos mamma ordentligt först. Och den typen av kultivering tar sin lilla tid.

Annonser