Så var det mors födelsedag igen, ja inte för att hon fyller oftare än andra, men bara av den anledingen att hennes födelsedag är den enda jag är med och firar, då den infaller när jag är i Uppsala. De andra får nöja sig med mer distanserade hyllningar.

Vi firar ju smått i den här familjen, inga stora galna fester, utan bara med det lilla extra. Borde naturligtvis ha bakat i veckan, men eftersom jag helt förträngt det faktum att det faktiskt råkar vara just i dag som det är den 2:a maj, så kom jag på det först när jag gick och lade mig igår kväll. Så det blev en tripp til ICA, fuskade lite med tårtan eftersom jag köpte färdiga bottnar, men varför göra mer jobb än nödvändigt. Sedan in på Jannes Blommor för en fin bukett till födelsedagsbarnet. Hon fick en extra blomma som räcker hela året också, en Majblomma.

Chokladtårta med jordgubb & födelsedagsbukett

Chokladtårta med jordgubb & födelsedagsbukett

För den som gillar att göra tårtor, men har svårt med smaksättning så kommer ett tips här.

  • 300 g Jordgubbssylt, så slät som möjligt, gärna den på flaska
  • vaniljessens efter smak
  • skal av en lime + saft från en halv

Värm upp detta ordntligt, den blir lättflytande och tas upp snabbare av bottnarna.

  • 3 dl vaniljsås, gör egen eller köp färdig
  • 2 dl hårt vispad grädde
  • smaksätt med Rom/Calvados eller liknande går bra med essenser

Man kan behöva vispa upp grädden igen efter att man vänt ner vaniljsåsen och smaksättaren, ju fastare kräm desto lättare blir det att lägga ihop tårtan.

Enkla bottnar av choklad, färdiga eller hembakade. Den här mängden fyllning räcker till en 6 dels botten, med andra ord två vanliga tårtbottnar.

Lägg i hop tårtan och låt stå svalt, den kan gott och väl stå över natten så här, om man bara plastar den ordentligt. TIll garnering valde jag en ganache

  • 200 g choklad, denna gång valde jag 100 g 70 % och 100 g vanlig 44 %
  • 2,5 dl grädde
  • 1 rejäl msk honung helst flytande, den blandar sig lättare
  • lite Rom

Smält chokladen i vattenbad. Rör ner grädde, honung och rom. Rör til dess ganachen är slät och tjock. I isbad går det fortare, men det är då viktigt att man får med sig allt som stelnat i botten och längs kanterna. Annars blir det bara en massa klumpar. När den känns stabil nog bred den jämt över tårtan och dekorera med frukt eller färska bär. Eller varföri nte bara pudra över med kakao…

Jag hittade säsongens första svenska jordgubbar, och det är ju svårt att motstå till den chokladtårta med jordgubbsfyllning. Lite Physsalis gav en extra färgklick.

Nu väntar vi bara på att mamma ska komma hem från förberedelserna inför morgondagens Hopptävling

Annonser