Prognoserna tidigare lovade temperaturer över 20 grader denna vecka och helg. Men så blev inte fallet. De senaste dagarna har vi haft en mulen himmel och isiga vindar. Men så idag Uppsalas största festdag, vände det, ja molnen skingrades, dock ligger temperaturerna på blygsamma 14 grader nu vid lunchtid. Med tanke på mina föräldrars något dåligt ritade hus, är källaren ruggigt kall, medan markplan kan bli en otrevlig kvav ugn framemot eftermiddagen. Men det är bara att bylta på sig koftor när man tar sig en trappa ner. Och en sådan hittade jag på rea för 99 kronor, när jag var till stan härom dagen.

Har verkligen landat nu, med alla väskor uppackade och grejerna insorterade. Kan bara inte leva i kappsäck när jag ska vara här nästan fem veckor. Den gamla spjäl-sängen på högkant har blivit en ypperlig hylla med förvaring för det mesta i klädväg, böcker och andra prylar.

hpim0879

Det är konstigt vad svårt det kan vara att ”komma hem”. Hur begränsad man kan känna sig, när man inte längre är hemma hos sig. Man kan tycka att ett så stort hus borde inbjuda till att hitta en hel massa ställen att mysa på. Men trots allt så hamnar man alltid i sitt gamla rum, eller i köket. Men det är kanske för att det som är mysigt för mig inte är det för mina föräldrar. Ja det är samma känsla när man besöker sina syskon i deras hem. Man är en gäst, så är det bara. Trots att jag levt större delen av mitt liv här i huset så är jag numera en gäst, inget annat. Och som gäst blir man lite begränsad, eller snarare har man en vag känsla av att aldrig riktigt kunna koppla av. Det bar inte samma ska som att vara hemma hos sig själv. Och skillnaden är minimal. Det är som ett gruskorn i atom storlek, det finns där, syns inte, känns egentligen inte, men kroppen reagerar ändå på något inte är som det brukar.

Det är torsdag vilket betyder att vi ska fara och handla, kul med en stor butik som har en till synes oändlig mängd varor, fast jag har nog lite prestationsångest ändå, måste ju planera middgarna för en vecka framåt. Och just nu står det ganska still. Det lär ju bli vilt i alla tänkbara former och lite till. Men jag ska nog lyckas få med lite fisk och fågel också, kött är tråkigt i längden, även om det är fint viltkött. Det blir väl helt enkelt till att se vad som finns på stormarknaden, och anpassa sig efter det. Fast först måste jag nog planera lite…

Annonser