Sista bullbaket för säsongen avklarat, åtminstone hoppas jag det. När jag stod där och smälte smör, kom Olle och berättade om hans första försök till bak. Det gick ju bra att följa receptet, smält smör häll i mjölk och värm till 37 grader. Sedan skulle man blanda ut jästen med degspadet. Vilket degspad, var kom det ifrån. Så är det med termer. Alla som har varit med när mamma bakat eller snappat upp vokabuläret på andra håll vet ju att degspadet är smöret och mjölken. Men när man inte har kommit i kontakt med dessa termer så blir det tydligen förbryllande. Kan inte själv komma på när jag lärde mig vad degspad var. Det måste ju skett någon gång, inte något som man får med modersmjölken direkt.

Det är bra konstigt med terminologi, vad man än ska göra så finns terminologi. För dem som jobbar inom hotellnäring är det en självklarhet att kalla receptionen för repan. Idag har vi dessutom en oändlig mängd med tekniska ord som man på något vis tar för givet att alla förstår. Hur lär man sig egentligen språket, själv brukar jag säga att jag inte kan någonting när folk ska förklara. Även om jag förstår en hel del så har jag ju inte terminologin. Bara en sådan sak som att skapa en blog, är svårt när man inte fattar vad alla saker betyder. Vadå RSS. Vet inte vad det står för, men jag vet nu att det är det jag ska använda när jag lägger till en länk till en annan blogg. Tar man sedan en person som inte kan engelska, för sådana finns faktiskt, så blir det ännu svårare att klara vårt svengelska språk, med terminologi på både det ena och andra språket.

Att svänga sig med terminologi är ju också ett sätt att visa sig på styva linan. Ta en vinkonesör till exempel, han svänger sig med vackra ord om bouquet och kropp. Med vackra omskrivningar och komplicerade beskrivningar. När man hör en sådan person tror man ju att den här människan kan viner. Detta sker innom alla områden. Läser man bara in lite termologi på ett område så kan man ge sken av att vara expert. Bara ingen vågar fråga vad det hela betyder. Det handlar helt enkelt om att ha ett brett ordföråd, fast om man inte vet vad det betyder så har man lika mycket nytta av alla dess ord som en fisk har av friskluft. Det kan fungera för att imponera på någon, men väldigt sällan fungerar det i längden. Vare sig personen man vill imponera på är kunnig inom området eller ej, kommer det som fram förr eller senare att det helt enkelt bara är tomma ord.

Annonser