Ibland blir jag så trött, ja speciellt sista söndagen i mars, när man förlorar en timme bara för att myndigheterna har bestämt att man ska frångå normaltiden och ha sommartid. Jag ställer mig frågan, vad vinner vi på det? Ingenting, mer än att det återigen blir mörkt på morgonen, bara för det ska vara ljust lite längre på kvällen. Om två veckor spelar detta ingen roll längre, självklart, varför bli irriterade.
För det första, när jag var barn så fanns det inget mer irriterande än detta hattande av klockan fram och tillbaka. Antingen var man en timme för tidig eller så hade man missat det roliga med en timme. Som vuxen så kan man väll säga att det senaste decenniet så har jag arbetat morgonpass just den söndagen när vi förlorar en timme, och mitt morgontrötta jag som fram till i år varit tvungen att stiga upp halv fem halv sex, har inte varit road. Som jag nämnde så är det plötsligt mörkt igen när man ska stiga upp, och glädjen med att ljust återvänt försvinner likt en matta som någon rycker undan under fötterna på en. Det är inte alla som är lediga på helgerna…
Jag skulle bra gärna träffa dem som verkligen ser något positivt med omställningen av klockan vare sig de är lediga om söndagarna eller ej. Känner de att de får mer tid på kvällarna efter som det är ljust en timme till. Eller uppstår bara en otrolig förvirring när man inte vet vilken klocka som ställer om sig själv, och vilken som man måste manuellt korrigera. Varje gång, med andra ord två gånger om året så blir jag lika förvirrad. Kommer mobiltelefonen som jag använder som väckarklocka automatiskt ställa klockan rätt, eller inte. Och när jag inte vet svaret så vet jag ju inte om jag ska ändra när jag går och lägger mig eller inte. Eller om jag ska ställa larmet en timme tidigare respektive senare. Som tur är har jag nu en klocka som fungerar med automatisk uppdatering av sommartid respektive normaltid. Så till vida den har kontakt med radiosignalen som styr klockan. Det är ju inte alltid, och den signalen kan ju plötsligt försvinna och då står man ju där (eller snarare ligger och sussar). Jag måste alltid ha en drös med backup klockor för att känna mig säker, och trots det så sover jag dåligt, för tänk om någon av dem slutar att fungera.
Ge mig ett svar snäll någon, varför i hela friden ska vi ställa om klockan, det blir sommar ändå, åtminstone i almanackan. Det hjälper inte att vi har sommartid om det regnar hela juli, och augusti bara blåser bort, för att inte tala om snöandet på midsommar. Fram för Svensk Normaltid året om.

Annonser