Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan klampa i på en restaurang, klädd hur som helst. Hos oss ser vi verkligen allt. Från Slalompjäxor till slitna underställ. Dessa klädstilar kan man tycka vara irriterande, men accepterar i våran miljö. Ett fjällhotell (ja jag vet det är bara en fjällstation men desto mer okej att komma klädd sådan), där folk känner sig som hemma. Där har vi det, jag undrar verkligen om dessa mycket specifika gäster vi får hit vi får hit, gör lika dant hemma. Går raka vägen till matbordet, langar upp diverse attiraljer runt om kring sig utan tanke på de övriga personerna. Bortsett från att dom nu sprider ut sig, för det första kommer de ju i stora gäng, och utan genans tar ytterliggare bord, gärna vid fönstren i besittning för jackor och hjälmar. De stinker av 2 takts bränsle. Nu börjar ni kanske förstå, det är skoteråkarna jag talar om. De har helt enkelt inget vanligt hyfs. Skulle hemma i storstan sitta på en restaurang ätandes sin lunch över huvud taget acceptera att någon kommer in och stinker ner hela lokalen med en hemsk odör, som tar död på all arom och framför allt matlusten. Tänk dig själv att sitta bredvid en speedway bana och äta. Det går an med en korv, för den hör liksom hemma där. Och inte vill man egentligen känna doften av den heller. Men nu är det istället så att du inte valt att sitta vid denna arena utan det visar sig efter att du beställt din dyra måltid att restaurangen plötsligt bestämt sig för att utöka sitt utbud med speedway.

Hade det varit en bonde direkt från ladugården som gästade storstaden och kilade in på en restaurang hade denne snabbt blivit avvisad. Jag har faktiskt tagit mig rätten till detta, till viss del, genom att kräva av gästerna att de hänger sina jackor, och lämnar sina hjälmar i kapprummet, och inte använda angränsande bord som deras privata garderob. Detta har mött stora protester från dessa gäster. Deras utrustning är ju dyrbara, man begära att de ska behöva lämna dessa i ett allmänt kapprum.

Jag har inte något speciellt emot skotrar, de är nödvändiga i den här delen av landet för att kunna tillhanda håla allt från säkerhet till uppehälle för lokalbefolknigen. Men dessa marodörer vi får hit, som transporterar sina skotrar till dessa trakter, inte för att ta sig från A till B, utan bara åka runt runt runt. De låter illa och framför allt luktar de illa. En kall dag kan avgaserna bli liggande i luften i timmar. Snacka om att förstöra njutningen av naturen. Att en familj tar skotern ett par tre mil bort och lunchar i det fria, kanske åker vidare och övernattar eller åker hem igen tycker jag är okej. Eller en äldre man som tar skotern ut till favorit sjön för lite fiske och kontemplation. Vad skulle han gjort utan skotern, suttit hemma i stugan och grumsat över hur hemskt allt har blivit i världen. Men det dom som kommer till oss och beställer hamburgertallrik när vi serverar pannbiff. Det är ett gäng vuxna bullriga karlar. De skulle utan tvekan må bra av att göra lite skidturer istället…

Annonser